"Missioni": Vammaisuus vahvuudeksi

Olen jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan luennoinut monenlaisista vammaisuuteen liittyvistä kysymyksistä niin yliopistossa kuin alan seminaareissakin. Työ on aina varsin antoisaa, ja jo yhdenkin virheellisen käsityksen korjaantuminen on voitto sinänsä:)

"Pahimmat rajoitukset ja vaikeimmat esteet löytyvät aina omasta ajattelutavastasi" (B. Ringom). Arjessani toimin "asennekasvattajana" varsin usein jopa siihen erityisemmin pyrkimättäkin. Joskus pelkkä pyörätuolilla liikkuminen "yllättävissä ympyröissä" - kuten yliopiston käytävillä, kirjamessuilla tai kenkäkaupassa - ihan tavallisissa paikoissa siis, avaa kanssakulkijoiden silmiä. Aitoon kohtaamiseen pääsee vain kohtaamalla. Siispä: Katso, älä tuijota. Kysy, älä oleta. Kohtaa, älä ohita. Kannattaa muistaa, ettei vammaisuus tartu koskaan, mutta asennevammaisuus on luonteeltaan varsin helposti periytyvää.

On hienoa huomata, että opettaessaan toisia oppii aina jotain itsekin. Ja oppiessaan oivaltaa jatkuvasti jotain uutta. Lähellä sydäntäni ovat etenkin seuraavat teemat:


CP-vamma ja sen kanssa eläminen

Tämä moninainen liikuntavamma on ollut "seuralaiseni" jo 40 vuotta. (Spastinen diplegia -diagnoosi 2-vuotiaana) Lisää tietoa CP-vammasta ja sen kanssa elämisestä löydät muun muassa tietokirjastani ja sen laajasta lähdeluettelosta.

Inklusiivinen kasvatus ja kaikille avoin yhteiskunta:

Kannatan inklusiivista kasvatusta ja kaikille yhteistä koulua aina, kun se on vammaisen yksilön edun mukaista koulutusasteesta riippumatta. Yhdessä täällä eletään, on vamma sitten näkyvä tai ei. Eriskuntaa kun ei ole onneksi olemassakaan.  

Vammaisuus ja voimaantuminen:

Vaikeakaan vamma ei ole este itsenäiselle, tavalliselle ja "hyvälle" elämälle, mutta on selvää, että vammaisuus aiheuttaa aina haasteita jokapäiväiseen arkeen. Oikeus opiskeluun, työhön ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen kuuluu kaikille. Vertaistuesta saa voimaa.  

Vammaispalvelut eilen, tänään ja huomenna:

Henkilökohtainen apu ja työnantajana toimimisen haasteet ovat vahvasti läsnä elämässäni ja omakohtaista "taistelukokemusta" perusoikeuksien toteutumiseksi ja tarkoitustenmukaisten palvelujen saamiseksi löytyy aika paljon, ja taistelu jatkuu...

Jos etsit koulutustilaisuuteen puhujaa, käy täällä

Järjenjuoksua -blogista voit puolestaan lukea aivoituksiani ajankohtaisista tai muuten ajatuksia herättävistä teemoista. Vammaisuus ja ihmisten erilaisuus yleisemminkin tulevat tavalla tai toisella näkymään useimmissa kirjoituksissa. Kyseinen blogi päivittynee todennäköisesti noin kerran kuukaudessa. Lukijoiden kommentit ovat tietenkin tervetulleita.

Tiivistettyjä tuumailujani kiinnostavista ja ajankohtaisista asioista löytyy nyt myös Twitteristä. Tervetuloa seuraamaan @Satu_Jarvinen :)