"Missioni": Vammaisuus vahvuudeksi

Olen jo noin kahdenkymmenen vuoden ajan luennoinut monenlaisista vammaisuuteen liittyvistä kysymyksistä niin yliopistossa kuin alan seminaareissakin. Työ on aina varsin antoisaa, ja jo yhdenkin virheellisen käsityksen korjaantuminen on voitto sinänsä:)

"Pahimmat rajoitukset ja vaikeimmat esteet löytyvät aina omasta ajattelutavastasi" (B. Ringom). Arjessani toimin "asennekasvattajana" varsin usein jopa siihen erityisemmin pyrkimättäkin. Joskus pelkkä pyörätuolilla liikkuminen "yllättävissä ympyröissä" - kuten yliopiston käytävillä, kirjamessuilla tai kenkäkaupassa - ihan tavallisissa paikoissa siis, avaa kanssakulkijoiden silmiä. Aitoon kohtaamiseen pääsee vain kohti kulkemalla.

Siispä:

Katso, älä tuijota.
Kysy, älä oleta.
Kohtaa, älä ohita.


Kannattaa muistaa, ettei vammaisuus tartu koskaan, mutta asennevammaisuus on luonteeltaan varsin helposti periytyvää.

Vaikka tiedon sanotaan lisäävän tuskaa, uskon kuitenkin vahvasti siihen, että juuri tietoa lisäämällä pystytään kitkemään ennakkoluuloja.

Tällaisessa "vaikuttamistyössä" lähellä sydäntäni ovat varsinkin seuraavat teemat:

CP-vamma ja sen kanssa eläminen

Inklusiivinen kasvatus ja kaikille avoin yhteiskunta:

Tämä synnynnäinen liikuntavamma on ollut "seuralaisenani" jo yli 40 vuoden ajan (spastinen diplegia -diagnoosi kahden vuoden iässä). Jos kaipaat lisää sekä teoreettista että elämänmakuista tietoa tästä monimuotoisesta vammasta, kannattaa lukea Järjenjuoksuja - Elämää CP-vamman kanssa - kirjani.

Kannatan inklusiivista kasvatusta ja kaikille yhteistä koulua aina, kun se on vammaisen yksilön edun mukaista koulutusasteesta riippumatta. Yhdessä täällä eletään, on vamma sitten näkyvä tai ei. Eriskuntaa kun ei ole onneksi olemassakaan.

Vammaisuus ja voimaantuminen:

Vammaispalvelut eilen, tänään ja huomenna:

Vaikeakaan vamma ei ole este itsenäiselle, tavalliselle ja "hyvälle" elämälle, mutta on selvää, että vammaisuus aiheuttaa aina haasteita jokapäiväiseen arkeen. Oikeus opiskeluun, työhön ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen kuuluu kaikille. Vertaistuesta saa voimaa.

Henkilökohtainen apu ja työnantajana toimimisen haasteet ovat vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässäni ja omakohtaista "taistelukokemusta" perusoikeuksien toteutumiseksi ja tarkoitustenmukaisten palvelujen saamiseksi löytyy aika paljon, ja työ paremman huomisen puolesta jatkuu...

Järjenjuoksua -blogista voit lukea lisää aivoituksiani ajankohtaisista tai muuten ajatuksia herättävistä teemoista. Vammaisuus ja ihmisten erilaisuus yleisemminkin näkyvät tavalla tai toisella useimmissa kirjoituksissa.


Tiivistettyjä tuumailujani kiinnostavista ja ajankohtaisista asioista löytyy myös Twitteristä @Satu_Jarvinen - tervetuloa seuraamaan.